Kuka isännäksi Kuopion kaupungintaloon? Siinäpä kysymys, johon odotellaan vastausta.

Kuopion kaupungin päätös julkistaa haastatteluun valittujen kaupunginjohtajaehdokkaiden nimet vasta haastatteluun jälkeen on herättänyt ihmetystä. Myös hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää moittii Kuopion toimintamallia.

-Haastattelukutsua (kirjallista tai sähköistä) voidaan pitää päätöksenteon valmisteluun kuuluvana asiakirjana, jonka julkisuus on viranomaisen harkinnassa julkisuuslain mukaan. Tätä harkintavaltaa pitää saman lain mukaan käyttää julkisuutta ja avoimuutta edistäen. Pelkästään suullista kutsua julkisuuslaki ei koske, Mäenpää toteaa.

Kun valittava henkilö on kaupunginjohtaja, joka on kaupungin kasvot ulospäin, niin avoimuus valintaprosessissa olisi enemmän kuin paikallaan.

-Kaupunginjohtajan valinta on kaupungin keskeisintä ja merkittävintä päätöksentekoa, jossa avoimuuden merkitys vastaavasti korostuu. Valinta koskettaa myös jokaista kuntalaista, joten kyllä kuntalaisella on oikeus tietää, minkälaisia henkilöitä on virkaa tavoittelemassa, Olli Mäenpää painottaa.

Salailu lisääntynyt

Asiantuntijan havaintojen mukaan kuntaorganisaatioiden halu pimittää valintaprosessien eri vaiheita on viime vuosina lisääntynyt.

-Salailu on havaintojeni mukaan lisääntynyt. Yleensä vedotaan siihen, että parhaat ehdokkaat eivät haluaisi nimeään julkisuuteen. Pitäneekö tämä paikkansa? Joka tapauksessa julkiseen hallintoon kuuluu välttämättä avoin valmistelu ja päätöksenteko.

Kuopiossa 32 kaupunginjohtajan virkaa hakeneen hakijan nimet julkistettiin normaalisti, mutta valintaa valmistelevan ohjausryhmän valitsemat 12 jatkoon päässyttä hakijaa selviävät vasta ensi maanantaina, kun haastattelut on jo tehty. Menettelytavalla ei lakia rikota, mutta toisaalta ei myöskään edistetä julkisuuslain tavoitteita.

-Näissä puitteissa hakuprosessin salailukin on ainakin osittain mahdollista. Sellainen sopii kuitenkin hyvin huonosti avoimeen hallintoon ja julkisen päätöksenteon valmisteluun, arvioi Mäenpää.

Laukkaako jostain musta hevonen?

Savolaisten salamyhkäisyys on saanut aikaan pohdintoja mustan hevosen laukkaamisesta pitkin Kallaveden rantoja. Toistaiseksi valintaprosessin ytimessä olevat ovat vakuuttaneet valinnan tapahtuvan hakijoiden joukosta, mutta onko asia varmasti näin, kun haastateltavista ei ole tietoa?

-Myös suostumus on julkinen, mutta se voidaan antaa vaikkapa vasta haastattelutilanteessa tai sen jälkeenkin. Suostumusasiakirja (kirjallinen tai sähköinen) on julkinen heti, kun se on tullut kaupungille. Jos suostumus annetaan vain suullisesti, se pitää kirjata, ja tällainen kirjaus on julkinen asiakirja, professori Olli Mäenpää muistuttaa.

Kuopiossa tavoitteena on viedä kaupunginjohtaja valintaa eteenpäin siten, että kaupunginhallitus voi käsitellä asiaa 4.12.2017 ja kaupunginvaltuusto 18.12.2017.

Aiheesta aiemmin Kuntalehdessä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*