Kuntapäättäjää epäiltiin tietovuodosta Joutsassa. Syyttäjä teki asiassa poliisin esitutkinnan jälkeen syyttämättäjättämispäätöksen. (Kuva: Miska Puumala)

Joutsan kunnan tekemä tutkintapyyntö kunnan päätöksenteossa tapahtuneesta tietovuodosta ei johtanut rikossyytteisiin. Syyttäjän syyttämättäjättämispäätöksen mukaan epäiltynä oli kunnan pitkäaikainen luottamushenkilö ja kunnanhallituksen 1. varapuheenjohtaja Iiris Ilmonen (kok.).

Joutsan kunnanhallitus oli käsitellyt paikallisen yrityksen vuokrarästejä 7.2.2022 pitämässään kokouksessa. Viikkoa myöhemmin paikallislehti uutisoi asiasta ja poliisin suorittamassa esitutkinnassa tietovuotajana pidettiin kokouksessa puheenjohtajana toiminutta Ilmosta, joka oli jättänyt asiassa eriävän mielipiteen.

Länsi-Suomen syyttäjäalueen aluesyyttäjä Tii Kiljunen teki asiassa syyttämättäjättämispäätöksen tammikuun lopulla. Ilmosta epäiltiin poliisin esitutkinnassa virkavelvollisuuden rikkomisesta tai tuottamuksellisen virkavalaisuuden rikkomisesta.

-Jätän syytteen nostamatta epäillystä rikoksesta, koska ei ole olemassa todennäköisiä syitä rikoksesta epäillyn syyllisyyden tueksi, syyttäjän asiassa tekemässä päätöksessä todetaan.

Paikallislehti uutisoi arasta aiheesta

Esitutkinnassa todistajana kuultu kunnan talous- ja hallintojohtaja oli aluesyyttäjän syyttämättäjättämispäätöksen mukaan keskustellut asiasta lehden toimittajan kanssa edellisenä päivänä, kun juttu oli ollut työn alla. Hänelle oli jäänyt käsitys, että toimittaja oli tiennyt päätöksestä yksityiskohtaisia tietoja.

Toisena todistajana esitutkinnassa kuultiin kunnanhallituksen puheenjohtaja Pauliina Maukosta (kesk.), jolle oli jäänyt Iiris Ilmosen kanssa käymänsä keskustelun perusteella vahva käsitys siitä, että tämä oli tietoja vuotanut eteenpäin. Hän oli myös väittänyt tietovuotajaksi epäillyn tunnustaneen asian puhelimessa.

Syyttäjän mukaan poliisin esitutkinnassa ei ollut esiin konkreettista näyttöä tietojen vuotajasta. Rikoksesta epäilty Iiris Ilmonen oli myös kiistänyt esitutkinnassa syyllistyneensä rikokseen. Syyttäjä totesi, ettei Maukosen kertomus puhelimessa tehdystä tunnustuksesta riittänyt näytöksi asiassa.

Syyttämättäjättämispäätöksessä todetaan, ettei lehtiartikkelissa ole kirjoitettu liikesalaisuuksiksi luokiteltavista asioista.

Raskas prosessi

Joutsan rikostutkinnasta ei ole aiemmin kerrottu mediassa. Asiasta tiedotti medialle Iiris Ilmonen.

-Prosessi on jatkunut pitkään, liki vuoden ajan. Prosessi on ollut allekirjoittaneelle raskas, koska teen luottamustehtävää sydämestäni. Rikosepäily on vaikeuttanut toimintaani luottamushenkilönä. Rikosepäilyllä, mistä tieto on levinnyt koko päättäjäkunnalle, on haluttu heikentää uskottavuuttani luottamustehtävien hoitoon. Nyt syyttäjän antama ratkaisu on odotettu ja helpottava, Iiris Ilmonen toteaa lehdistötiedotteessaan.

– En ole vuotanut paikallislehdelle väitettyjä tietoja. Pidän kuitenkin tärkeänä, että paikallislehti on uskaltanut asiaa käsitellä, Ilmonen jatkaa tiedotteessa.

Edit 1.2. klo 19.30: Muokattu jutun otsikkoa. Tutkintapyyntö tehty tietovuodosta.

Itse asiaa koskevat tiedot perustuvat Länsi-Suomen syyttäjäalueen kihlakunnansyyttäjä Tii Kiljusen 24.1.2023 tekemään syyttämättäjättämispäätökseen.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Syyttäjä totesi päätöksessään ettei lehdessä oltu mitään salaista julkaistukaan. Salauspäätös oli kunnanhallituksessa tehty JulkL 24.1 § kohdan 20 mukaan, jonka mukaan liikkeenharjoittajan velvollisuudet kuntaa kohtaan eivät nimenomaan ole salassa pidettäviä. Kunta julkaisikin sittemmin päätöksensä. Kyseinen firma on vuosia ollut kunnanjohtajan erityissuojeluksessa. Esimerkiksi sille maksettiin perustelematta tukea 1500€/kk kolmen vuoden ajan .

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä