Sosiaali- ja terveyssektori sekä vanhusten palvelut ja asema ovat monin tavoin esillä hallituksen kärkihankkeissa. (Kuva: Ville Miettinen)

 

Hallitus esitteli joukon kuntasektoria koskevia kärkihankkeitaan. Konkretiaa ei ole vielä paljon. Osassa kärkihankkeista hallituksen linjauksia vasta valmistellaan. Muutoksia kuntasektorin toimintaan on tulossa, jos suunnitelmat toteutuvat.

Kaksi parlamentaarista seurantaryhmää on tulossa. Toinen seuraa sote-valmistelua ja toinen pohtii tulevaisuuden kuntaa.

Sosiaali- ja terveysministeri Juha Rehula, kesk., kuvasi kärkihankkeita niin, että kertapanostuksella luodaan jotain uutta, josta tulee pysyviä käytäntöjä.

Hyviä malleja kuntasektorilla on, mutta niitä pitää jalostaa ja saada käyttöön, Rehula sanoi hallituksen tiedotustilaisuudessa.

Sote-hanketta valmistelevalla Rehulalla ei ollut asiasta uutta sanottavaa. Hän korosti aikataulun tiukkuutta ja kertasi kolmen miljardin säästötavoitteen. Rehula korosti myös, että hallituksen täytyy pystyä tekemään päätöksiä.

Sote-uudistuksen parlamentaarisen seurantaryhmän asettaminen on Rehulan pöydälle.

 

Tasa-arvoa terveyteen

 

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylän, ps., vastuualueella edistetään terveyttä ja hyvinvointia.

Tarkoitus on myös kaventaa hyvinvointieroja.

Lapsi- ja perhepalvelujen kehittämiselle on muutosohjelma. Mäntylä kuvaili nykytilannetta pirstaloituneeksi. Päämääränä on kehittää matalan kynnyksen palveluja ja löytää uusia toimintatapoja.

Hallitus aikoo myös kehittää ikäihmisten palveluja ja omaishoitoa. Palvelujärjestelmiä käydään läpi. Yhtenä tavoitteena on tasa-arvon lisääminen.

Myös osatyökykyisten aseman parantaminen on hallituksen kärkihankelistalla. Mäntylä muistutti, että osatyökykyiset eivät ole mikään yhtenäinen ryhmä. Osatyökykyisyyteen on runsaasti erilaisia syitä.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka, kok., nosti yhtenä esimerkkinä kehitysasioista palvelusetelijärjestelmän, jonka käyttöä hän haluaa aktiivisesti lisättävän.

 

Tulevaisuuden kuntaa hahmotellaan

 

Kuntaministeri Anu Vehviläisen, kesk., sektorilla vähennetään kuntien tehtäviä ja velvotteita, luodaan mallia tulevaisuuden kunnaksi sekä valmistellaan aluehallinnon ja keskushallinnon uudistukset.

Kuntien tehtävien ja velvotteiden vähentämisessä säästötavoite on miljardi euroa.

Vehviläinen lupasi vuoden loppuun mennessä yksityiskohtaiset esitykset aiheesta.

Tulevaisuuden kunnan mietittäessä varaudutaan vaiheeseen, jossa sote-asiat eivät enää kuulu kunnille. Tulevaisuuden kuntaa pohtimaan nimetään parlamentaarinen ryhmä.

Keskushallinnon ja aluehalinnon uudistamisessa ollaan aivanalkutekijöissä. Hallituksen linjaukset on tarkoitus asettaa ensi tammikuussa.

 

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä