Tunnelma kehittyi, kun suorituspaineitakin oli Taisto-harjoituksen aikana Siilinjärvellä, jossa kunnan edustajat miettivät ratkaisuja ongelmiin viime viikon torstaina. (Kuva: Siilinjärven kunta)

Tekoälyn tuottamat uhat yllättivät, Siilinjärven kunnan digijohtaja Tiia Häsä arvioi.

Pohjois-Savossa sijaitseva Siilinjärven kunta osallistui 12 henkilön voimin Digi- ja väestötietoviraston Taisto-harjoitukseen, joka on Suomen suurin digiturvaharjoitus.

– Mediassa puhutaan niin paljon, mitä tekoäly tuottaa hyvää. Tässä harjoituksessa tekoälyn tuottamat uhat konkretisoituivat, Häsä kertoo.

Tällä kertaa Taisto-harjoitukseen oli käsikirjoitettu koko Eurooppaa ravisuttava tietojenkalastelukampanja. Kampanjan vaikutus ulottui myös reilun 21 000 asukkaan Siilinjärven kuntaan.

Kunnan johtoryhmä ja asiantuntijat kuuntelivat aluksi hallinnon toimitiloissa Siilinjärven Harjamäessä, miten uutisissa kerrottiin ”tekoälyn hyökänneen meidän kimppuun”.

– Pienessä neuvottelutilassa lämpötila kohosi, intensiivisesti vietimme siellä neljä tuntia.

Tekoälyä vastaan puolustautuminen eteni lopulta siihen pisteeseen, että hädin tuskin oli enää edes tietokoneita mahdollista käyttää, Häsä huomautti.

Lisäksi harjoituksessa huomattiin, miten tekoälyn aikakaudella tietojenkalasteluviestit voivat nopeasti kehittyä todella uskottaviksi ja ihmiset eivät enää tiedä, mihin uskaltaa vastata.

Pilvipalvelut nousivat esiin

Nyt torstaina päättyvä ja erityisesti julkiselle sektorille suunnattu Taisto-harjoitus järjestetään tänä vuonna kuudetta kertaa.

Siilinjärven kunta on ollut mukana jo kolme kertaa ja Häsän mukaan kyseiseen digiturvaharjoitukseen suunnataan myös ensi vuonna.

– Tällainen harjoittelu antaa konkretiaa niille suunnitelmille, joita on tehty ja haastaa kehittämään organisaation prosesseja. Saamme harjoituksesta vahvistettua prioriteettijärjestystä, mitä viedään seuraavaksi eteenpäin, Siilinjärven kunnan digijohtaja Tiia Häsä pohtii.

– Siilinjärven harjoitustiimissä oli mukana muiden muassa toimialajohtajia, viestintäpäällikkö, valmiussuunnittelija, tietohallinnon henkilöt ja tietosuojavastaava.

He pyrkivät toimimaan kriisin keskellä muiden muassa kunnan valmiussuunnitelmaa hyödyntämällä.

– Tehtäviä oli paljon, ja siinä oli pieni paine, että ehtiikö kaikkea tehdä. Taidettiin saada kaikki tehtävät tehtyä. Eniten keskustelua herätti pilvipalvelut ja niiden tietoturva.

Häsän mukaan avaimet käteen -periaatteella hankittavien pilvipalveluiden sopimuksia on hyvä tarkistaa ja varmistua, miten ne käytännössä vastaavat tarkoitustaan.

Tämän vuoden harjoitus vahvisti myös edellisten harjoituskertojen kokemuksia.

– Jälleen vahvistui se, miten tärkeää on harjoitella myös oikeantasoista viestintää.

Torstait uhkakuvia täynnä

Tekoälypohjaisen tietojenkalastelukampanjan torjunnan lisäksi tänä vuonna harjoiteltiin, miten toimitaan, kun ongelmia aiheuttavat henkilötietojen tietoturvaloukkaukset ja palvelunestohyökkäykset.

Taisto-harjoitus toteutui saman sisältöisenä joka torstai marraskuussa, kuten edellisinäkin vuosina.

Digi- ja väestötietoviraston erityisasiantuntija ja Taisto-harjoituksen johtaja Hanna Heikkinen kertoo harjoituksiin osallistuneen noin 370 tiimiä. Yhden tiimin koko on keskimäärin yhdeksän henkilöä.

Kuntien osuus tiimeistä oli viime vuonna noin 40 prosenttia ja suurin piirtein sama tilanne on myös tänä vuonna, Heikkinen jatkoi.

– Kuntakenttä on laajasti edustettuna. Taisto sisältää paljon tapahtumia ja tehtäviä. Viime vuonna 98 prosenttia osallistujista koki harjoituksen hyödylliseksi.

– Toivomme, että eri kokoiset kunnat ympäri Suomen lähtevät rohkeasti mukaan harjoittelemaan Taistoon. Tervetulleita ovat niin harjoittelun konkarit kuin ensikertalaisetkin, ja haluamme tarjota kaikille hyödyllisen harjoituksen.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä