Joensuun valtuusto sai lakimiehen selvityksen Vornasen asemasta maanantaina 29.4. kokouksensa yhteydessä. Kuva: Soile Puurtinen

Kansanedustaja ja Joensuun kaupunginvaltuutettu Timo Vornanen (ps.) ei vastannut Kuntalehden kysymyksiin jatkoaikeistaan kuntapolitiikassa.

Vornasta epäillään rikoksista ja hänet erotettiin torstaina perussuomalaisten eduskuntaryhmästä.

Vornanen on ensimmäisen kauden valtuutettu Joensuussa.

Kuntalehti yritti tavoittaa Vornasta kertomaan, vaikuttaako tapaus hänen kuntapoliitikon asemaansa perussuomalaisten valtuutettuna. Vornanen vastasi tekstiviestillä, jossa kertoi pidättäytyvänsä ”nyt tiedotteiden ja haastattelujen antamisesta”. Vornasen mukaan tiedotteiden ja haastattelujen aika on myöhemmin.

Joensuun kaupunginvaltuuston 2. varapuheenjohtaja Eero Bogdanoff (ps.) kertoo Kuntalehdelle, että perussuomalaisten valtuustoryhmällä ei hänen tietääkseen ole aikomusta käsitellä Vornasen asemaa ryhmässä.

Bogdanoff itse saapui maanantaina Suomeen ulkomaanmatkalta ja oli siihen saakka sanojensa mukaan mediatietojen varassa asian seuraamisessa.

Hän sanoo, että valtuustoryhmän huomion vie Joensuun kaupungin tiukka sopeuttamisohjelma. Sen käsittelyn yhteydessä ”voidaan poiketa” Vornasen tapauksen käsittelyyn, Bogdanoff sanoo.

Eduskuntaryhmän tekemällä ratkaisulla erottaa Vornanen ryhmästä ei Bogdanoffin mukaan ole vaikutusta kuntapolitiikassa tai perussuomalaisten valtuustoryhmässä.

-Se tulee päätökseen, kun asia on tutkittu ja annettu tuomioita. Siinä vaiheessa se varmaan tulee keskusteluun, mutta ei tässä vaiheessa minun mielestä.

-Kun tutkinta on kesken ja puolue antoi omat tiedotteensa, asia etenee normaali proseduurin mukaisesti.

Puolueen ratkaisu ohjaa valtuustoryhmän ratkaisua

Joensuun valtuuston perussuomalaisten ryhmän puheenjohtaja Jussi Wihonen ja varapuheenjohtaja Outi Mara eivät vastanneet perjantaina Kuntalehden yhteydenottoihin.

Aiemmin tällä viikolla Wihonen kertoi Kuntalehdelle ajattelevansa Vornasen asemasta samalla tavalla kuin puolueen puheenjohtaja Riikka Purra, joka kertoi maanantaina, että luottamusta Vornaseen ei ole.

Jussi Wihosen mukaan valtuustoryhmää ohjaa paitsi kuntalaki myös ryhmän omat säännöt.

-Mikäli puolue erottaa perussuomalaisten jäsenyydestä, niin silloin valtuustoryhmän on toimittava vastaavalla tavalla, Wihonen kuvasi ryhmän sääntöjä.

Perussuomalaisten puoluehallituksen odotetaan lähiaikoina käsittelevän Vornasen asemaa puolueessa. Eduskuntaryhmästä erottaminen on peruste puolueesta erottamiselle.

Vornanen voi perustaa oman ryhmän valtuustoonkin

Kuntalaissa luottamushenkilön asema rikostutkintojen tai -epäilyjen yhteydessä vaihtelee sen mukaan, onko epäilty teko tapahtunut luottamustoimea hoitaessa vai luottamustoimen ulkopuolella.

Vornasen tapauksessa kyse on luottamustoimen ulkopuolisesta rikosepäilystä, jolloin valtuustolla ei ole toimivaltaa luottamushenkilön asemaan ennen kuin syyte on nostettu.

Syytteen nostamisen jälkeen valtuusto voi päätöksellään esimerkiksi pidättää henkilön luottamustoimesta.

Julkisoikeuden dosentti Matti Muukkonen arvioi mielipidekirjoituksessaan Vornasen tapauksen osoittavan lainsäädännön hampaattomuuden.

Jos kyse on luottamushenkilön virheellisestä menettelystä luottamustoimessa,valtuusto voi päättää pidättämisestä jo aiemmin, viimeistään kun esitutkinta on aloitettu.

Vornanen kertoi torstaina perustavansa oman ryhmän eduskuntaan. Sama on mahdollista kuntapolitiikassa. Jos valtuutettu eroaa tai erotetaan valtuustoryhmästä, hän voi perustaa oman ryhmän ja jatkaa valtuutettuna, ellei tule valtuuston toimesta pidätetyksi luottamustoimesta.

Vornanen sai 276 ääntä kuntavaaleissa 2021.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*