Kuntatyönantajat varautuvat leikkaamaan henkilöstömenoista vuonna 2014 enemmän kuin tänä vuonna. Irtisanomisia toteutetaan  tänä vuonna noin 300, mutta ensi vuonna irtosanomisia on odotettavissa yli kolminkertainen määrä, eli 1 000. Lisäksi lomautuksia tullee ensi vuoden aikana kaikkiaan yli 31 000 kuntatyöntekijälle.

Irtisanomisiin aikoo turvautua näillä näkymin ensi vuonna 36 kuntaa ja kuntayhtymää, ja lomautuksiin yli 40.

Yt-neuvotteluja on tänä vuonna käyty 87 kunnassa tai kuntayhtymässä. Vain 19 neuvotteluissa päädyttiin lomautuksiin.

Kunta-alan työmarkkinajohtaja Markku Jalonen korostaa, että kuntien ja kuntayhtymien yt-neuvotteluissa ylivoimaisesti suurimmassa osassa päädytään muihin ratkaisuihin kuin irtisanomisiin.

Muita keinoja ovat muun muassa töiden uudelleen järjestelyt sekä uudet toimintatavat, luonnollisen poistuman hyödyntäminen, sekä sijaisuuksien, toimien ja virkojen täyttämättä jättäminen.

Sen sijaan lomarahojen leikkaaminen ja maksamisen siirtäminen sekä palkanalennussopimukset ovat harvinaisia, vain 1 prosentissa yt-neuvotteluihin joutuneista kunnista on päädytty tähän.

Kuntatasolla työntekijöillä näyttäisi olevan enemmän halua paikalliseen sopimiseen mihin heillä on mahdollisuus ja lupa. Valtakunnalliset kunta-alan henkilöstöjärjestöt eivät halua sallia paikallista sopimista.

Näihin liittoihin kuuluvien kohdalla ajaudutaan yleisimmin yt-neuvotteluratkaisuna lomautuksiin.

Työmarkkinajohtaja Markku Jalonen pitää tärkeänä, että paikallista sopimista sallittaisiin, jotta kunnissa päästäisiin vaikeimman sopeutuskarikon yli. Jalonen muistuttaa, että järjestöt ovat sallineet paikallisen sopimisen aina, kun sillä on parannettu työntekijän etuja.

– Kun paikallinen sopiminen on nyt tiukasti valtakunnan tasolta kielletty, työmarkkinaosapuolilla on hyvin vähän sopimuselementtejä, joilla voisivat yhteisesti päästä eteen päin, Jalonen sanoo.

Katso Markku Jalosen haastattelu Kunta.tv:stä

Aiheesta aiemmin:
Kuntien työvoimakulujen leikkaukset kiihtyvät

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä