Keskiviikkona kuntauudistuksen Pirkanmaan aluetilaisuudessa Tampereen pormestari Timo P. Nieminen antoi täyden tukensa Tampereen seudun suurkunnalle.

Puolen tusinan naapurin liittäminen Tampereeseen loisi noin 350 000 asukkaan kaupungin. Matka suur-Tampereen laidalta toiselle olisi pisimmillään noin 80 kilometriä.

Niemisen mielestä uuden kunnan suurimpia valtteja olisi vahva talous. Kehyskunnat eivät kuitenkaan suunnitelmista innostu.

– Suurten kuntien palvelut tuotetaan kalliimmalla kuin pienten, sanoi Pirkkalan pormestari Helena Rissanen, joka käytti kuuden kehyskunnan yhteisen puheenvuoron.

Kehyskunnissa ei uskota, että liittyminen Tampereeseen toisi ainakaan vaurastumista. Keskustelun pohjana olevassa selvityksessäkin todetaan, että niiden talous näyttäisi kehittyvän tulevaisuudessa paremmin kuin Tampereen.

–Tämäkö on sietämätöntä, ihmettelee Nokian kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Arja Laitinen.

”Kunnat ovat inhokkeja toisilleen”

Liitokset näyttävät vaikeilta myös Pirkanmaan laidoilla. Maakunnan pohjois- ja koillislaidalla useita kuntia uhkaa köyhtyminen: asukkaat ikääntyvät, verotulot pienenevät ja lapsia syntyy vähän.

Hallituksen kuntakartta liittäisi näitä kuntia noin 17 000 – 30 000 asukkaan kokonaisuuksiksi. Keskiviikon kuulemistilaisuudessa varmistui, että se ei tapahdu ainakaan helposti: esimerkiksi Mänttä-Vilppula voisi kyllä liittyä Oriveteen, mutta Orivesi lähestyisi mieluummin Tamperetta.

– Lähes kaikki liitettäviksi kaavaillut kunnat ovat inhokkeja toisilleen, sanoi Mänttä-Vilppulan kaupunginjohtaja Esa Sirviö.

Kunta- ja hallintoministeri Henna Virkkusen mukaan onnistuneita liitoksia ei voi syntyä ilman kunnan päättäjien sitoutumista. Toisaalta mikään kunta ei saisi jäädä sivuun siksi, että se on liian pieni ja köyhä.

– Tuskin kukaan on ajatellut, että nämä esitetyt selvitysalueet toteutuisivat sellaisenaan uutena kuntajakona, sanoi Virkkunen kokouksen tauolla toimittajille.

(KL / STT / Elina Korkee)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä