Satama Areenasta on tulossa Kotkan uusi vetonaula. Kuva: Kotkan kaupunki / Carl Viktor Irjala

Kotkalaiset ovat tuulettaneet pronssille pääsyä viime viikolla julkaistussa Suomen Yrittäjien kuntabarometrissä.

Taantuva savupiippukaupunki on muuntautunut vilkkaasti kehittyväksi alueeksi.

Kotka, nyt siis virallisesti maan kolmanneksi paras yrittäjyyskaupunki, paransi barometrissa asemaansa eniten suurten kaupunkien sarjassa.

Kehitysjohtaja Terhi Lindholm kertoo, että taustalla on paljon järjestelmällistä yhteistyötä alueen yrittäjäjärjestöjen kanssa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Yksi konkreettinen esimerkki tästä on kuukausittain pidettävät tapaamiset kaupungin johdon ja yrittäjien kanssa.

– Käymme niissä läpi ajankohtaiset asiat, ja paikalla on teeman mukaan eri toimialojen johtoa. Tapaamisista on tullut perinne.

Kotkassa on parin kolmen vuoden ajan toiminut myös kaupungin sisäinen yritysmyönteisen toiminnan ryhmä, jossa ovat mukana kaikki kaupungin toimialat. Ryhmä kokoontuu säännöllisesti joka toinen tiistaiaamu.

– Samalla pohdimme, miten voimme edistää yritysten asioita ja miten varmistamme, etteivät liiketoimintamahdollisuudet jää jumittamaan meidän takiamme.

Lindholm pohtii, että yritysten hyvän palautteen taustalla on todennäköisesti myös alueen kehitysyhtiö Cursor. Se hoitaa tavanomaisten yrityspalvelujen lisäksi paljon käytännön asioita. Korona-aikaan yhtiö pidensi aukioloaan, jotta yritysten akuutteja asioita saatiin eteenpäin.

Hän mainitsee, että pandemia-aikaan kaupunki oli yksi nopeimmista yritystukien käsittelijöistä.

– Tehostimme tuolloin myös viestintäämme yrityksille.

Hankinnoilla keskeinen rooli

Lindholmin mielestä yrittäjämyönteisyyttä mitataan kaupungin hankintamenettelyillä. Kotkassa on etsitty uusia tapoja hankintojen läpiviemiseen.

Yrittäjät ovat saaneet nähtävikseen valmistelussa olevia tarjouspyyntöjä, joihin kaupunki odottaa niiltä kommentteja.

– Olemme halunneet kokeilla ennen tarjouspyyntöjen virallista julkaisemista, miten yritykset kommentoivat tulevia hankintoja ja tarjouspyyntöjä. Kokeilu jatkuu, ja tavoitteena on laajentaa sitä.

Myös lupamenettelyjen sujuvuuteen kiinnitetään huomiota. Esimerkiksi tapahtumien järjestämistä halutaan helpottaa, ja kaikki tarpeelliset tiedot on koottu helposti saataville samaan paikkaan verkkoon.

Vaikkapa popup-tapahtuman järjestäjät voivat varata sopivan tilan suoraan verkosta. Sieltä näkee vapaat paikat ja pystyy tekemään oman varauksen saman tien.

Ikuista työtä

Yritysmyönteisyydestä kertovat myös isot elinkeinohankkeet. Kantasatamaan rakennetaan parhaillaan uutta tapahtumakeskus Satama Areenaa ja ammattikorkeakoulu kampusaluetta. Se tuo samalla kaupunkiin uusia liiketoiminamahdollisuuksia.

Alueella on alkamassa myös kaksi akkuteollisuuden hantta, ja niiden mukana kaupunkiin on tulossa uusia työpaikkoja.

Lindholm pohtii, että monesti kyseessä ei ole kovin erikoisia asioita vaan arkisia käytäntöjä. Mutta kun positiivinen kierre on saatu päälle, se poikii lisää.

– Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että asiat olisivat valmiita. Kehittäminen on ikuista työtä.

Lue lisää Yrittäjien Kuntabarometrin voitot Marttilaan, Lietoon ja Seinäjoelle – Yli 10 000 yrittäjää vastasi

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*