Helsingin kaupungintalo on valaistu Ukrainan väreillä. Kuva: Helsingin kaupunki

Monet kaupungit ovat osoittaneet myötätuntonsa Ukrainalle. Esimerkiksi Oulu, Tampere ja Lahti tiedottivat yhdessä Kuntaliiton kanssa kantavansa syvää huolta ystävyyskaupunkien puolesta Ukrainassa.

Samalla ne tuomitsivat jyrkästi Venäjän perusteettomat sotatoimet Ukrainassa.

Tampereella päätettiin valaista Tammerkoski. Tammerkosken valot muutettiin sini-keltaisiksi Ukrainan lipun värien mukaisesti torstai-iltana. Valaistus on määrä pitää päällä sunnuntaihin asti. Kiova on ollut Tampereen ystävyyskaupunki vuodesta 1954 lähtien.

Pormestari Anna-Kaisa Ikonen on lisäksi lähettänyt kirjeen Kiovan pormestarille Vitali Klitshkolle. Kirjeessä hän ilmaisee tukensa kiovalaisille.

Ikonen kertoi asiasta myös Twitterissä.

Ystävyyskaupungeissa kymmenien vuosien yhteistyötä

Kaupungin muistuttavat tiedotteessaan, että Oulun ja Odessan, Tampereen ja Kiovan sekä Lahden ja Zaporozjen kaupunkien välillä on vaalittu ystävyyttä ja yhteistyötä kymmenien vuosien ajan.

– Ajatuksemme ovat ystävyyskaupunkiemme asukkaiden, Suomessa asuvien ukrainalaisten ja kaikkien sodasta kärsivien luona. Pidämme yllä keskusteluyhteyden kaupunkiemme välillä myös valitsevan kriisin aikana, tiedote kertoo.

– Annamme täyden tukemme Ukrainan kaupungeille, jotta paikallishallinto pystyy huolehtimaan kansalaisistaan ja takaamaan julkisten palveluiden toimivuuden myös kriisin keskellä.

Kaupungit yhdessä Kuntaliiton kanssa vetoavat kaikkiin Euroopan kaupunkeihin, jotta ne toimisivat alueellisen rauhan, turvallisuuden ja demokratian puolesta.

Myös Helsingissä kaupunki on valaissut kaupungintalon Ukrainan lipun värein. Kaupunki haluaa osoittaa valaistuksella solidaarisuutensa ja tukensa Ukrainalle ja ukrainalaisille.

– Valaisemalla kaupungintalon haluamme osoittaa, että ajatuksemme ovat nyt ukrainalaisten luona ja myös Helsingissä asuvat ukrainalaiset ovat mielessämme, sanoo pormestari Juhana Vartiainen kaupungin verkkosivujen uutisessa.

Myös Tampere-talo mukana

Mukana myötätuntoa osoittamassa on myös Tampereen kaupungin omistama Tampere-talo, jossa talon ulkoseinä on valaistu niin ikään sinikeltaiseksi.

– Ele on mitättömän pieni, mutta haluamme silti tehdä sen osoittaaksemme tukemme Ukrainan kansalle. Kiova on Tampereen ystävyyskaupunki ja tuntuu uskomattomalta, että he ovat nyt sodan keskellä, Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas kertoo.

– Pidämme valaistuksen päällä toistaiseksi. Toivottavasti saamme poistaa sen mahdollisimman pian.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä