Vain muutaman kuukauden mittainen valinnanvapauskokeilun pilotti ei ole reilu näytön paikka sote-palveluja tuottaville kuntien omistamille yhtiöille. Kuntaomisteisten yhtiöiden pitäisikin saada jatkaa sote-palvelujen tuottajina myös sote-uudistuksen käynnistyttyä vuonna 2019.

Asian nosti pöydälle Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Hanna Tainio Pohjois-Pohjanmaan liiton ja Kuntaliiton järjestämässä Pohjois-Pohjanmaan kuntapäivässä tänään Oulussa. Sosiaali- ja terveysministeriö on kaavaillut pilotoinnin osallistumisen ehdoksi, että kunnat ja kuntayhtymät yhtiöittävät kokeilun piirissä olevat pilotin ajaksi.

— Tällä hetkellä suunnitteilla oleva niin sanottu valinnanvapauskokeilun pilotti antaisi kunnille ja kuntayhtymille mahdollisuuden testata sote-valinnanvapautta, tuottajakorvaus- ja sopimusmalleja ennen sote-lainsäädännön voimaan astumista lyhyen aikaa ensi vuonna. Ajatus siitä, että kunnat joutuisivat puolen vuoden pilotoinnin jälkeen luopumaan yhtiöistään, ei ole suhteessa siihen työmäärään, jota yhtiöittäminen edellyttää, huomautti Hanna Tainio kuntapäiviä avatessaan.

Paljon vaivaa – vähän aikaa

Kun pilottijakso jää muutaman kuukauden mittaiseksi, niin herää kysymys, onko asiassa mitään järkeä. Tainion arvion mukaan mahdollisuus jatkaa yhtiömuotoista toimintaa pilotoinnin jälkeen, tekisi valinnanvapauden pilotoinnista mielekkäämpää ja helpottaisi siirtymävaihetta.

Kuntien toiminnan yhtiöittäminen edellyttää useita eri päätöksiä, joiden tekeminen puoleksi vuodeksi on kohtuutonta. Ennen yhtiöittämistä on ratkaistava esimerkiksi yhtiön pääomitus, toimitilat, henkilöstön väliaikainen asema ja se kuinka yhtiössä täytetään nykylainsäädännön vaatimukset koskien sosiaali- ja terveydenhuollon viranomaisvastuulla hoidettavia tehtäviä.

 — Kuntien tulisi arvioida yhtiömuotoiseen toimintaan liittyvät liiketaloudelliset riskit, jotka pilottiyhtiöt kohtaavat avoimilla markkinoilla. Lisäksi yhtiöt noudattaisivat yksityistä terveydenhuoltoa koskevaa lainsäädäntöä, joka edellyttää yrityksiltä esimerkiksi rekisteröintiä, Tainio kritisoi.

Myös Kuntaliiton hallitus otti viime viikolla kantaa pilotoinnin järkevöittämiseen.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*