Itä-Suomen kunnilla on paikoin mittavia vaikeuksia selviytyä hammashoidon asiakkaiden hoitamisesta hoitotakuun mukaisesti alle puolessa vuodessa, uutisoi Yle.

Kainuussa töitä tehdään sakkouhan alla, kun aluehallintovirasto asetti kuntayhtymän hammashoidolle 400 000 euron uhkasakon, jos hoitojonoja ei pureta vaaditulle tasolle heinäkuun loppuun mennessä.

Vt. johtavan hammaslääkärin Mikko Neuvosen mukaan pitkään venyneiden jonojen syy on hammaslääkäripulassa. Pulaan on vastattu vuokrafirmojen avulla, ylitöitä tekemällä ja pian myös palvelusetelillä.

Yksityisiä hammaslääkäreitä jonojen purku ei ole kiinnostanut.

– Me tiedustelemme parinsadan kilometrin säteellä tästä. Se tarkoittaa Kuopiota ja Oulua myöten. Eli sillä palvelusetelillä olisi sitten mahdollisuus hakeutua myös kauemmas hoitoon, kertoo vt. johtava hammaslääkäri Mikko Neuvonen.

Hoitojonojen venymisen takia Itä-Suomessa aluehallintoviraston tarkkailussa ovat lisäksi ainakin Joensuu, Kitee ja Ylä-Savon sote-alue.

Lääkintöneuvos Anne Nordblad sosiaali- ja terveysministeriön arvioi, että helpotusta Itä-Suomeen on luvassa parin vuoden kuluessa, kun ensimmäiset opiskelijat alkavat valmistua Kuopiossa uudelleen aloitetusta hammaslääkärikoulutuksesta.

Uutinen Ylen verkkosivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä