Anna-Maja Henriksson sai vastata opposition kritiikkin kuntavaalien siirtämisestä eduskunnan kyselytunnilla. Kuva hallituksen tiedotustilaisuudesta viime viikolta. Kuva: VNK / Laura Kotila.

Kuntavaalien ennakkoänestysaikaa olisi pitänyt pidentää jo huhtikuuksi suunniteltuja kuntavaaleja varten, myönsi oikeusministeri Anna-Maja Henriksson, r,. eduskunnan kyselytunnilla torstaina.

Ennakkoäänestyksen pidentäminen on ollut yksi argumenteista, joilla oikeuministeriön valmistautumista on kritisoitu sen jälkeen, kun puoluesihteerit päättivät lauantaina lykätä kuntavaaleja kesäkuulle

Kuntavaalien siirtäminen sai kyselytunnilla kritiikkiä oppositiosta juuri valmistautumisen osalta.

– Ennakkoäänestysajan pidentäminen, vaalivirkailijoiden rokottaminen sekä ulkoäänestyspaikkojen käyttöönotto ovat niitä keinoja, joilla olisi kuitenkin voitu turvata huhtikuun vaalit, jos niitä olisi ajoissa valmisteltu. Miksi näitä ei valmisteltu ajoissa? kysyi Henrikssonilta kristillisdemokraattien Päivi Räsänen.

-Olette oikeassa siinä, että ennakkoäänestysaikaa olisi pitänyt pidentää. Siinä olen käynyt sen läpi oikeusministeriön virkamiesten kanssa, siinä tehtiin virhearvio, ja nyt se korjataan.

Henrikssonin mukaan oikeusministeriö sai vasta helmikuun alussa tietää, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ei nähnyt minkäänlaisia mahdollisuuksia hoitaa eristyksessä olevien mahdollisuutta äänestää kotiäänestyksen kautta.

-Se oli tavallaan syy siihen, että ei tähän ennakkoaäänestyksen pidentämiseen oltu aikaisemmin menty. Nyt meille tulee aikaa tehdä myös se muutos.

-Mutta eihän se olisi myöskään tätä tautitilannetta parantanut. Se on mennyt niin huonoksi, että yksinomaan ennakkoäänestysajan pidentämisellä ei olisi voistu ratkaista sitä tilannetta, mikä meillä on nyt käsissä.

Henrikssonin mukaan hallituksen esitys kuntavaalien siirtämisen mahdollistavaksi lakimuutokseksi annettaneen perjantaina. Ennakkoäänestysaikaa on tarkoitus pidentää kahteen viikkoon ja se järjestettäisiin 26.5.-8.6.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä