Kokkolan kaupungissa viihtyvä Jutta Urpilainen pyrkii presidentiksi SDP:n ehdokkaana.

SDP:n presidenttiehdokas Jutta Urpilainen nousee mielellään junaan, joka suuntaa kohti Keski-Pohjanmaata.

– Kotikuntani on Kokkola. Kotikunta merkitsee minulle tuttuutta ja eräänlaista asemapaikkaa. Kun juna saapuu Kokkolan asemalle, sielu lepää ja tunnen olevani kotona.

EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista viime vuosina vastannut komissaari näkee Kokkolan kaduilla liikkuessaan usein tuttuja ihmisiä.

– Kokkolassa asuu paljon sukulaisiani ja ystäviäni. Ehdin toimia kaupunginvaltuutettuna lähes 20 vuotta ja alueen kansanedustajana 17 vuotta. Kaupungin ja seutukunnan ihmiset, asiat, haasteet ja vahvuudet ovat tulleet läpikotaisin tutuiksi.

Hyvinvointia kulttuurista

Jutta Urpilainen kertoo positiivisia esimerkkejä noin 48 000 asukkaan kotikaupungistaan.

– Kokkolan vahvuudet liittyvät kaupungin kompaktiin kokoon, pitkään historiaan sekä pohjalaiseen rohkeuteen ja yrittäjähenkisyyteen.

Vahvuuksiensa ansiosta kaksikielinen Kokkola on avoin maailmalle ja uuden kokemiselle, hän jatkaa.

– Aivan erityisenä asiana mainitsisin kulttuurin, jonka suhteen Kokkola on kokoaan suurempi. Meillä on ymmärretty kulttuurin ja hyvinvoinnin yhteys.

Nopeasti politiikan huipulle

Pohjanlahden rannalla sijaitsevassa Kokkolassa asuva Urpilainen valittiin eduskuntaan vuonna 2003, kun hän oli 27-vuotias. Jo 32-vuotiaana hän nousi SDP:n puheenjohtajaksi ja 35-vuotiaana Urpilainen kantoi vastuuta valtiovarainministerinä.

Urpilainen kertoo lähteneensä aikoinaan politiikkaan mukaan, koska hän halusi puolustaa ja edistää oikeudenmukaisuutta.

– Oikeudenmukaisuus on minulle keskeinen arvo kaikilla elämän osa-alueilla, myös päätöksenteossa. Se tarkoittaa yhdessä sovittujen pelisääntöjen noudattamista, oikeuksia ja velvollisuuksia.

Tämä arvo tarkoittaa myös sitä, että kaikki osallistuvat yhteisistä asioista huolehtimiseen oikeudenmukaisella osuudella ja oman kantokykynsä mukaan, Urpilainen selventää.

– Muita tärkeitä arvoja päätöksenteossa ovat avoimuus ja yhdenvertaisuus.

Jutta Urpilainen oli presidenttiehdokkaat esittelevän Kuntalehti ja vaalit -juttusarjan yhdeksäs ja viimeinen haastateltava.

Kuntalehti ja vaalit -juttusarja on nyt esitellyt kaikki yhdeksän presidenttiehdokasta. Jokainen ehdokas on kertonut vuorollaan muiden muassa oman kotikuntansa merkityksestä itselleen. Tämän jutun yhteydestä löytyvät linkit myös muihin ehdokasjuttuihin.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä