Kuva: Ville Miettinen

Hallituksen ja kuuden suurimman kaupungin allianssista on syntynyt väärinymmärryksiä, sanoi kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen, kok., Kuntamarkkinoilla torstaina.

-Puhutaan että MAL-sopimuksista oltaisiin vetäytymässä. Kyllä me olemme jatkamassa MAL-sopimuksia kaikilla niillä seitsemällä kaupunkiseudulla missä olemme olleet aiemminkin, Ikonen sanoi Kuntalehden päätoimittajan Jarkko Ambrusinin haastattelussa Kuntalehden ohjelmalavalla.

Hallituksen kerrottua allianssista elokuun lopussa kolme allianssin ulkkopuolelle jäänyttä MAL-keskuskaupunkia Kuopio, Jyväskylä ja Lahti ilmaisivat poliitttisten johtajiensa kannanotossa tyrmistyksensä allianssin vuoksi. Sen koettiin asettavan kaupungit eriarvoiseen asemaan keskenään.

-Esitetty malli on sekava ja eriarvostava muita suuria kaupunkeja kohtaan. On allianssikaupungit ja MAL-kaupungit, jolloin iso kysymys on, mitä asioita neuvotellaan missäkin pöydässä. En näe näiden erottelemisessa lainkaan järkeä, Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtaja Aleksi Eskelinen, kesk., kritisoi.

MainosKuopio, Jyväskylä ja Lahti ovat edelleen mukana MAL-sopimuksissa, Ikonen korosti.

-Samoin ne ovat mukana ekosysteemisopimuksissa, joilla edesautetaan innovaatiopolitiikkaa.

Ikosen mukaan allianssissa on kyse kumppanuudesta, joka kaupunkien kesken on ollut olemassa jo pitkään

-Hallitusohjelmassa ei ole varattu siihen rahoitusta. Se on enemmän yhteistyökumppanuus, joka on lähtenyt. Se on kasvanut nyt elämää suuremmaksi. Ihan vastaavasti olemme rakentamassa sopimuksia muiden kaupunkien kanssa. Eilen tapasin keskisuuria kaupunkeja, ja heillä oli tosi hyviä ideoita.

-Haluamme todella rakentaa kaupunkien kanssa sopimista. Tätä viestiä on ollut tosi vaikea saada läpi.

-Jos kunnilla on aloitteita, he voivat itse määritellä millä kokoonpanoilla tulee, ja me tulemme vastaan ja lähdemme rakentamaan kumppanuutta.

Aiheesta aiemmin:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*