Kemissä eletään jännittäviä aikoja. Tämän vuoden kuluessa ratkeaa lopullisesti lähteekö kiinalaisyhtiö rakentamaan massiivista biojalostamoa Ajoksen sataman kupeeseen. (Kuva: Kemin kaupungin kuvagalleria)

Loton ennätyspotti viime viikolla jäi jakamatta, mutta Kemissä ei tarvinnut odottaa ensi lauantain arvontaan saakka. Kiinan johtaviin bioenergiatoimijoihin kuuluva Kaidi ilmoitti tänään suunnittelevansa Kemiin miljardin euron biojalostamoa.

Jalostamon pääraaka-aine olisi energiapuu, josta vuositasolla tuotettaisiin 200 000 tonnia toisen sukupolven biopolttoainetta. Jos tehdashanke toteutuu, niin kyseessä on ensimmäinen laatuaan koko maailmassa.

Kiinalaisyrityksen aikataulun mukaan lopullinen investointipäätös tehdään vielä tämän vuoden aikana, rakentamaan päästään 2017 ja tehdas on valmis tuotantoon vuoden 2019 loppuun mennessä. Sijoituspaikaksi on tulossa Ajoksen satama, jonne Vapo Oy suunnitteli takavuosina omaa biojalostamoaan. Tuo hanke kuitenkin ajoi karille vuonna 2014.

Suuri merkitys aluetalouteen

Toteutuessaan tehtaalla on suuri alueellinen merkitys Kemille ja lähiseudulle. Miljardi euroa maksavan tehtaan rakentamiseen arvioidaan tarvittavan 4000 työvuotta. Verotuloja hankkeen arvioidaan synnyttävän noin 200 miljoonaa euroa ja itse tehtaan pyörittämiseen tarvitaan noin 150 henkilöä. Työpaikkoja syntyy myös energiapuun käytön myötä.

-Tämä on tosi hyvä uutinen Kemille ja koko seutukunnalle. Vuosien saatossa meidän alueen puunjalostusteollisuudesta on kadonnut paljon työpaikkoja, mutta tämä on sitä uutta aaltoa, joka tuo niitä takaisin, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Moisanen (vas.) arvioi.

Kemissä tiedostetaan, että vielä biojalostamon rakentaminen ei ole varma nakki, mutta toiveet ovat korkealla.

-Toivotaan, että hyvä suunnitelma konkretisoituu. Kaidi on luotettava kumppani ja meillä on hyvät ennakko-odotukset hankkeen toteutumisesta, Moisanen toteaa.

Tiedote Kaidin biojalostamosta

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*