Kunta-alan eläkkeiden rahoituksesta ja eläkevarojen sijoittamisesta vastaavan Kevan sijoitukset tuottivat 7,5 prosenttia vuonna 2013.
 
Vuoden lopussa eläkevastuurahaston suuruus oli 38,2 miljardia euroa (34,7 miljardia euroa vuonna 2012). Eläkerahaston kasvusta sijoitustoiminnan osuus oli 2,6 miljardia euroa ja maksutulosta rahastoitiin 0,8 miljardia euroa. Kunnallisen eläkejärjestelmän maksutulo oli 4,9 miljardia euroa ja maksetut eläkkeet 4,1 miljardia euroa.
 
Keva aloitti vuoden 2013 alussa myös valtion eläkemaksujen keräämisen. Maksutuloa kertyi 1,7 miljardia euroa. Valtion eläkemaksuilla ei ole vaikutusta Kevan tilinpäätökseen, sillä maksut kerätään Valtion eläkerahaston tilille.
 
Kevan vt. toimitusjohtajan Pekka Alasen mukaan Kevan sijoitukset tuottivat hyvin olosuhteisiin nähden.
 
– Erityisesti korkomarkkinoilla elettiin vaikeita aikoja ja korkotuotot jäivät vaatimattomiksi. Osakemarkkinoiden näkymiä paransivat maailmantaloudessa suhteellisen positiiviset uutiset Yhdysvalloista ja jossain määrin myös euroalueelta, Alanen toteaa.
 
– Vuoden aikana uuden eläkkeiden käsittelyjärjestelmän käyttöönotto näkyi eläkkeiden käsittelyssä vielä normaalia pidempinä käsittelyaikoina. Kuluvan vuoden aikana käsittelyajat saadaan lähemmäksi Kevan aiempaa, erittäin hyvää tasoa.
 
Alanen toteaa myös, että kuntatalouden näkymät synkistyivät merkittävästi vuoden aikana.
 
– Kuntien henkilöstöön kohdistuvien säästöjen seurauksena kunnallisen eläkejärjestelmän palkkasumman kasvu jäi selvästi alle arvioidun, mutta kasvoi kuitenkin vielä reaalisesti vajaan prosenttiyksikön. Kuntien ostamien palveluiden kehityksestä ei vielä ole vuotta 2013 koskevia tilastoja, mutta aiempien vuosien voimakas kasvu lienee jatkunut.

Kevan tiedote

Miettinen Ville
Miettinen Ville
ville.miettinen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*