Paula Risikko.

Itsehallintoalueuudistusta on vaikea puolustaa, kun se näyttää vievän kunnista suuren osan päätöksenteosta ja rahasta, kirjoittaa edellisessä hallituksessa kuntaministerinä toiminut kansanedustaja Paula Risikko, kok., sanomalehti Ilkassa.

Risikko vastasi lehden mielipideosastolla torstain Ilkan pääkirjoitukseen, jossa ihmeteltiin, miksi eduskunnan kolmas varapuhemies Risikko ei ota kantaa itsehallintoalueiden lukumäärään.

– Tuntuisi reilulta, että maakunnan edunvalvojaksi äänestetyt ottaisivat avoimesti kantaa myös kaikkein kiistanalaisimpiin ja ajankohtaisimpiin kysymyksiin. Sammutettujen lyhtyjen politiikka ei pitkälle valaise, Ilkka kirjoitti.

Vastineessaan (perjantaina) Risikko muistuttaa, että meneillään on kriittinen vaihe neuvotteluissa eikä hän halua häiritä niitä.

– Toinen perusteluni on se, että minun on kieltämättä vaikea puolustaa päätöstä, joka johtaa siihen, että kunnista lähtee iso osa päätöksenteosta ja rahoista, Risikko kirjoittaa.

– Tämän seurauksena pahimmassa tapauksessa on se, että palvelut keskittyvät entisestään, kuntien taloustilanne heikkenee edelleen ja verorasitus nousee. On vaara, että tämä saattaa näivettää kunnat, joita tähän asti on pidetty suomalaisen hyvinvointivaltion perusyksikköinä ja yhteisöllisyyden kehtoina.

Risikko sanoo olevansa erityisen huolissaan henkilöstön asemasta, josta näyttää tulevan toissijaista jos sosiaali- ja terveyden huoltoon perustetaan vaikeasti johdettavia mammuttiorganisaatioita.

Risikon kolmas perustelu kannanoton pidättämiselle on, että kantaa on vaikea ottaa täsmällisesti, ennen kuin tiedetään alueille varsinaisesti vietävät tehtävät ja niiden järjestäminen.

– Vasta sen jälkeen pystyn ottamaan tarkkaa kantaa alueiden määrään. Mielestäni tämä olisi monille muillekin ihan suositeltava marssijärjestys.

– Onneksi Suomessa on paljon tutkittua tietoa siitä, montako aluetta esimerkiksi pelkkää sotea varten kannattaa muodostaa, jotta uudistukselle asetetut tavoitteet voidaan saavuttaa. Otetaan se tieto rohkeasti käyttöön.

Aiheesta aiemmin:

Kietäväinen: Valtion vahva ohjaus ja riippuvuus valtion rahasta ei istu hyvin itsehallintoalueisiin

Vuorento Demokraatissa: Sote-uudistuksessa absurdeja piirteitä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Kokoomuksessa voidaan ryhtyä opiskelemaan Suomen perustuslakia, mitä perustuslaki tosiasiallisesti tarkoittaa kansanvaltaisuudella, joka toteutetaan koko maassa yhdenvertaisesti.

    Kokoomuksen on hyvä aloittaa Suomen lainsäädäntöön kuuluvan Euroopan neuvoston paikallisen itsehallinnon peruskirjan alkeiden opinnot.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä