Suomen luonnonvarakeskuksen mukaan Suomessa oli maaliskuun 2017 alussa 150–180 sutta. Susikanta on vahvin Lounais-Suomessa ja Pohjois-Karjalassa. (Kuva: Pixabay)

Ristijärven kunta on julkaissut kannanoton jossa toivotaan mahdollisuuksia poistaa asutuksen liepeillä vierailevia susia ripeämmin kuin mihin nykyiset säännökset antavat mahdollisuuden, eli kolmen lyhyessä ajassa tapahtuneen vahingonteon jälkeen.

– Ristijärven kunnanhallitus on erittäin huolestunut tilanteesta, jossa ihmisten läheisyyteen tottuneet sudet liikkuvat asuttujen talojen pihapiirissä. Asianomaisten viranomaisten on mahdollistettava tällaisten yksilöiden poistaminen nykyistä nopeammalla aikataululla ilman lyhyellä aikavälillä tapahtunutta kolmea vahinkotapahtumaa, kannanotossa sanotaan.

Ristijärven va. kunnanjohtaja Seppo Rajala kertoo, että taustalla on syksyn aikana koetut parikymmentä susihavaintoa ihmisten läheisyydessä, myös taajama-alueella.

– Kunnassa ollaan huolissaan susista, joita on alkanut liikkua liian paljon ihmisten ilmoilla, pihapiirissä, ihan kirkonkylässä ja kylillä varsinkin, Rajala kertoo Kuntalehdelle.

Sudet ovat aiheuttaneet taloudellisia vahinkoja viemällä lampaita ja tappamalla metsästyskoiria.

– Koululaisille on jouduttu järjestämään koulukyytejä kotipihasta saakka, että pelkoja hälvennettäisiin, Rajala kertoo.

Rajala korostaa, että metsässä sudet saavat olla rauhassa, eikä niistä ole haittaa eivätkä ne aiheuta pelkoa.

– Mutta nyt jokin tuo ne täällä ihmisten läheisyyteen. Eivätkä ne pelkää ihmistä kuten joskus ennen. Ristijärven alueella susien määrät eivät ole olleet kovin isoja. Se on uudempi ilmiö täällä, varsinkin kun ne tulevat pihoihin.

Ristijärvellä toivotaan, että viranomaiset ryhtyvät toimiin susien poistamiseksi. Rajalan mukaan Ristijärven tapauksessa on liian kova vaatimus, että suden poistamiseen tarvittavaa lupaa odotetaisiin niin kauan että tapahtuu kolme vahingontekoa.

Suomen susikannan hoitosuunnitelman mukaan haittaa tuovaan susiyksilöön voidaan puuttua Suomen riistakeskuksen poikkeusluvalla tai poliisin määräyksellä. Poistaminen voi tarkoittaa suden ampumista, mutta myös karkotustoimia koirien tai ääni- ja valopelotteiden avulla. Hoitosuosituksen mukaan ihmisarkuutensa menettäneet sudet ovat harvinaisia, mutta jos niitä esiintyy, poliisi voi poistaa ne ”nopeasti ja tehokkaasti”.

Koulukyytien järjestämisen ja viranomaisviestinnän lisäksi kunnan keinot puuttua liian tuttavallisten susien tuomiin pulmiin ovat rajalliset.

– Kunnan tehtäväksi jää asukkaiden rauhoittelu ja turvaaminen normaalin elämisen osalta, Rajala sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Minä olen sitä mieltä että jos susi tappaa toisen koiran niin se on väärin

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä