Ministeri Anu Vehviläinen. (Kuva: Kunta.tv)

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen, kesk., ei lämpene suurten kaupunkien esityksille erityislainsäädännöstä.

– Hallituksessa ei ole tällaisesta keskusteltu eikä tehty uusia linjauksia, Vehviläinen sanoo Kunta.tv:n haastattelussa.

– Maakuntamallista pitää tehdä sellainen, että siellä maakuntien sisällä pystytään tukemaan alueellisia vahvuuksia, hän sanoo. Sote-laki ja maakuntalaki-luonnos on tarkoitus edelleen saada lausunnoille huhtikuussa.

Vehviläinen sanoo odottavansa mielenkiinnolla ministeri Lauri Tarastin selvitysraporttia itsehallintoalueista tehtävineen. Raportti luovutetaan ministerille tiistaina 26. tammikuuta.

– Sen jälkeen julkinen keskustelu käynnistyy enemmän, hallitus perehtyy esitykseen ja siitä pikku hiljaa mennään päätöksentekoa kohti tässä talvella.

Vehviläisen mukaan kuntien tehtävien karsimisesta kerrotaan lisää helmikuussa.

Katso Anu Vehviläisen haastattelu:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Perustuslaki 121 § ei salli kuntien tyhjentämistä tehtävistä sanoo:

    Kuntalehti:

    ”Vehviläisen mukaan kuntien tehtävien karsimisesta kerrotaan lisää helmikuussa.”

    Karsitaanko kuntien valtuustojen tehtäviä sen lisäksi, että sosiaali- ja terveyspalvelujen (sote) suuri tehtävälista (kpl?) siirtyy perustuslaillisesti itsehallinnollisten asukkaitten lähialuevaltuustolle, vapaaehtoisille kuntayhtymille, jotka perustetaan nykyisten sairaanhoitopiirien valtuustojen varaan?

  2. Perustuslaki 121 § ei salli kuntien tyhjentämistä tehtävistä sanoo:

    Kunnallisveroilla on rahoitettu 21 sairaanhoitopiirin palvelut ja niiden sisään jäävien kuntien sote-palvelut.

    Vuonna 2013 sote-meno oli 16 miljardia euroa: kunnallisverorahoitus plus sote-valtionosuudet.

    Miksi itsehallinto otetaan pois?

    Hallitus ottaa rahat 16 miljardia, leikkaa 24/7 päivystystä joiltakin itsehallintoalueilta, mutta jättää toisille, lähinnä suurille kaupungeille täyden palvelun 24/7 päivystykseen.

    24/7 päivystyksestä säästyneet suuret rahat hallitus laittaa jakoon Raha seuraa asiakasta -mallilla, mikä merkitsee yksityisten palvelujen 16 miljardin rahoituksesta vuotovirtaa suuriin kaupunkeihin — joidenkin maakuntaitsehallintojen eli perustuslaillisesti itsehallinnollisten asukkaitten itsehallinnon kustannuksella.

    Perustuslain 6 § ja 19 § edellyttävät yhdenvertaista kohtelua: 16 miljardista kaikki miljardit, jotka eduskunta ( perustuslakivaliokunta) lakisääteisesti antaa pois muualta Suomesta 5 suureen kaupukiin aiheuttaa muuttoliikkeen kiihtymistä ja loppupeleissä palvelujen loppuessa pakottaa kuntia ”vapaaehtoisiin” kuntaliitoksiin, mikä ei ole perustuslailliseesti oikein. Vrt. Kataisen-Urpilaisen hallituksen sote-vivutuksiin.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä