Kunta-alan lomautustarve on kasvanut koronapandemian ja kuntalouden heikkenemisen vuoksi. (Kuva: Ville Miettinen)

Liperin kunta ei lomauta koronapandemian takia yhtään henkilöä, kunta tiedottaa. Liperin yhteistoimintamenettely päättyi maanantaina. Yt-neuvottelujen alkuvaiheessa kunnassa arvioitiin työn vähenemisen koskevan noin 120 henkilöä.

Tiedotteessaan Liperin kunta toteaa, että vaikka koronapandemian kestosta ei ole tietoa ja sen pitkän aikavälin vaikutuksia on vaikea arvioida, kunta haluaa kuitenkin turvata kuntalaisten mahdollisuuden käydä töissä ja pyrkii siksi turvaamaan kunnan toiminnot.

– Esimerkiksi kunnan varhaiskasvatuksessa palveluiden käyttö on vähentynyt huomattavasti, mutta pidämme kaikki vakituiset varhaiskasvatuksen työntekijät töissä, jotta meidän on mahdollista vastata nopeasti kuntalaisten lastenhoidon tarpeeseen, tiedotteessa todetaan.

Yt-neuvotteluissa on mm. räätälöity kunnan työntekijöille muita tehtäviä ja löydetty uusia sähköisiä toimintamalleja palveluiden tuottamiseen. Myös erilaisia tukitoimia kuntalaisille on lisätty.

Osana yt-neuvotteluja Liperissä sovitiin, että nuorten kesätyöllistämistä jatketaan suunnitellusti.

– Nuorten kesätyöt sijoittuvat avustaviin tehtäviin ja kunnassa halutaan tukea nuorten tutustumista työelämään, Liperissä perustellaan päätöstä.

Kunnanjohtaja Hannele Mikkanen twiittasi Liperin päätöksestä maanantaina.

Muualla lomautetaan

Liperi on positiivinen poikkeus kuntakentän yleistilanteessa, sillä kunta-alan lomautustarve on kasvanut jyrkästi koronakriisin edetessä.

Viime viikolla KT Kuntatyönantajat tiedotti, että sen järjestön kyselyn mukaan lomautuksien ja palkanmaksun keskeytysten piirissä oli 37 500 työntekijää, kun maaliskuun puolivälissä tehdyn edellisen kyselyn mukaan näiden toimien piirissä oli noin 29 400 ihmistä.

Arviolta reilu kolmannes mahdollisesti lomautettavaksi ja palkanmaksun keskeytyksen kohteeksi joutuvista on varhaiskasvatuksen henkilöstöä.

KT:n Kyselyyn vastasi 250 kuntaa ja kuntayhtymää. Niiden palveluksessa on 350 000 ihmistä eli 84 prosenttia kunta-alan henkilöstöstä.

Viime viikolla Tampere kertoi noin tuhatta työntekijää koskevien yt-neuvottelujen alkamisesta. Oulussa käynnistyy vappuaattona yt-menettely, joka koskee koko kaupungin henkilöstöä. Kuhmossa lomautuksia käsitellään kaupunginhallituksessa tänään.

Lahden kaupunki puolestaan kertoi maanantaina, että kaupunki koronaepidemian aiheuttaman poikkeustilanteen johdosta lomautukset. Lomautusten piirissä on enintään 1 500 työntekijää. Lahden kaupungilla on kaikkiaan 3 600 työntekijää.

Lahden kaupunki perustelee toimenpidettä sillä, että valtioneuvoston ja muiden viranomaisten tekemien päätösten ja linjausten perusteella on suljettu monia kaupungin toimintoja ja palveluja, joissa työskentelee vakinaisesti noin 480 henkilöä. Varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksen koulunkäynnin tuessa Lahdessa työskentelee vakinaisesti noin 1 000 henkilöä.

– Pyrimme minimoimaan lomautusten vaikutukset sopimalla vuosilomien ja vapaiden käyttämisestä.  Tarjoamme mahdollisuuksien mukaan myös tilapäistöitä kaupungin muista yksiköistä.  Arvioimme lomautusten tarpeen uudelleen, jos rajoitukset muuttuvat, Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen sanoo tiedotteessa.

Lomautukset koskevat henkilöitä, joiden työ on vähentynyt tilapäisesti eikä heille ole löytynyt korvaavaa työtä kaupungin tehtävistä.

Varhaiskasvatuksen ja opetuksen työntekijöiden ohella lomautukset ja palkanmaksun keskeytykset koskevat KT:n kyselyn erityisesti kulttuuri- ja vapaa-ajantoimen, hallinnon sekä ateria- ja puhdistuspalveluiden henkilökuntaa.

Lue myös: Kontiolahti vahvisti koulunkäynninohjaajien roolia: tarve lomautuksille väheni, oppilaiden etätuki vahvistui

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä